Sebészet

Általános felnőtt sebészet

Szakorvosi rendelőben kerül ellátásra minden olyan beteg, akinek betegségét kivizsgálni és gyógyítani lehet, egy sebészeti szakrendelő lehetőségein és keretein belül.

A sebészeti szakrendelés nem beutaló köteles, de nem sürgős esetben időpont egyeztetés szükséges (Telefonszám: 06 72/352-411/116 mellék).

 

16 évnél fiatalabb betegek ellátása a Gyermekklinikán történik.

A szakorvosi rendelés „előszobája” az Egynapos  Sebészeti Ellátásnak, itt kerülnek előjegyzésre és kivizsgálásra a tervezhető egynapos sebészeti műtétek. Leggyakrabban előforduló és műtétre kerülő betegségek: a köldök- és lágysérvek, aranyerek és  sipolyok, visszérbetegségek. A szakrendelőben gyakran előfordulnak hasi panaszok (vakbélgyulladás, epekövesség, vesekövesség) vagy a vénás rendszer betegségei (mélyvénás és felületes thrombosis) ezeket általában a területileg illetékes fekvőbeteg intézetbe irányítjuk, vagy sürgős esetben szállíttatjuk. Ambulanter kissebészeti műtéteket is végzünk pl.: anyajegy eltávolítás, vagy egyéb bőrfüggelék és bőralatti elváltozások műtéti megoldása.

Összességében az általános sebészeti szakrendelés egy nagy gyűjtő, ahol bármi előfordulhat. Évente 10-12 ezer esettel találkozunk, a 43 ezres vonzáskörzetből.

Leggyakrabban a rendelőben történik a balesetes betegek ellátása, ahol az általános sebészet zajlik. Olyan baleseti sérülések (vágott, zúzott, metszett vagy szakított sebek ellátása, kisebb törések, szalag sérülések, ízületi zúzódások és ficamok) ellátása történik, melyek konzervatívan gyógyíthatók. Ha nagyobb sérülés történik, mint amit ambulanter orvosolni tudnánk, fekvőbeteg intézetbe utaljuk, vagy szállíttatjuk. Az Egynapos Sebészet keretein belül kisebb traumatológiához, vagy orthopediához tartozó műtéteket is végzünk. Szakrendelésünkön a baleseti sérülések csaknem teljes skálájával találkozunk, a nagyobb közúti vagy üzemi baleseti sérülések ellátása Pécsett vagy Mohácson történik.

Rendelés

dr. Teleki Gábor

        dr. Kovács Gyula

        dr. Szabadi András

 

                    Érsebészet

Alapvető érsebészeti ellátás az általános sebészeten belül is folyik, elsősorban a vénás megbetegedésekkel kapcsolatban vagy doppleres keringésvizsgálat. Van érsebészeti szakrendelésünk, ahol kvalifikált szakember rendel. Itt folyik a cukorbetegség egyik súlyos szövődményének („diabeteses láb”) kezelése és gondozása. Ennek a rossz keringés talaján kialakult betegségnek nincs igazán gazdája, de kórházunk érsebészeti ambulanciáján jó eredménnyel folyik a gyógyító munka. A verőérbetegségek miatti műtétek az Érsebészeti Tanszéken történnek.

Rendelés

Előjegyzés alapján (tel. mellék /111 vagy /112):

kedd                     dr. Rozsos István

Fel